Mengapa Ayah Dibakar Seperti Ayam Bu- Tanya Si Kecil

loading…


Saat azan Maghrib berkumandang, si anak kecil Alif Saputra berumur empat tahun masih terrunggu-tunggu akan kepulangan ayahnya, sedangkan dia sebenarnya tidak tahu ayahnya telah pergi menghadap yang Maha Esa.

Setelah penantiannya itu berakhir dengan kekecewaan sosok ayahnya tidak muncul dia terus bertanya kepada ibunya Siti Zubaidah yang sedang hamil enam bulan.”Ibu, ayah di mana? Tak pulang-pulang.

Pertanyaan itu buat saya tidak tahu bagaimana untuk menjawabnya, pikirannya masih suci, “katanya yang begitu sedih dengan berita suaminya Muhammad Al-Zahra telah menjadi korban kerakusan nafsu amarah manusia.

Biar pun dirahasiakan, berita tentang kematian ayahnya dibunuh kejam akhirnya sampai juga ke pengetahuannya.
Beliau yang masih kecil itu pun terlihat tidak dapat menerima setelah mengetahui ayahnya itu telah dipukuli dengan kejam sebelum dibakar hidup-hidup setelah dituduh mencuri tiga amplifier Masjid Desa Muara Bakti di Suka Tenang, Bekasi, Jawa barat.

“Mengapa ayah dibakar seperti ayam? Apakah ayah ini ayam, bu? “Tanya anak kecil itu meratapi kepergian ayahnya itu.Hati mana yang tidak luluh ketika mendengar kata-kata seperti itu dari seorang anak kecil yang baru berumur empat tahun, kata Siti Zubaidah.

Kenapa suami saya tidak diserahkan kepada polisi kalau suami saya memang benar mencuri, tanpa harus dianiaya seperti itu.”Suami saya manusia, bukan hewan,” kata Siti Zubaidah kepada BBC Indonesia.

Pada 1 Agustus lalu, Indonesia digemparkan dengan kisah seorang teknisi memperbaiki sistem pengeras suara, Muhammad Al-Zahra, 30, atau juga dikenal sebagai Zoya telah meninggal setelah dipukuli dan dibakar hidup- hidup hanya karena dicurigai mencuri tiga amplifier dari masjid tersebut.

Sebelum kejadian dia dikatakan telah pergi menemui seseorang untuk membeli beberapa unit amplifier bekas yang sudah rusak.

Ketika dalam perjalanan pulang dia telah singgah ke Masjid berlaku untuk menunaikan sholat ashar, namun khawatir amplifier baru dibelinya itu hilang jika ditinggalkan atas sepeda motor, dia telah mengusungnya masuk ke dalam ruang shalat Masjid.

Namun tindakannya itu telah kecurigaan di kalangan jemaah yang menuduhnya mencoba mencuri amplifier milik Masjid, meskipun dia membantah mencuri.

dia kemudian telah dikejar oleh penduduk desa sebelum terjatuh rebah sekitar dua kilometer sebelum dipukuli tanpa belas kasian.

Ketika terkulai lemah cedera dipukul beliau berdoa “aku nggak maling”iaitu ” aku tak mencuri ” berkali-kali namun tidak dipedulikan sebelum tubuhnya disiram bensin dan dibakar hidup-hidup.

loading...

Menarik Juga Di Bawah :

Pengantin Tersilap Suami , Pengapit Temani MALAM PERTAMA Bagaimanapun, tak ada gunanya dia menyesal kerana benda sudah terjadi, lapor akhbar Xinhua.Pengantin perempuan itu yang dikenali sebagai Huang saja, dikatakan pergi ke bilik mandi pada awal pagi selepas malam majlis perkah. Dia dengan seronok kemb...
Gambar Terkini Pelakon Zara Zya Selepas Jalani Pembedahan Buang Ketumbuhan Zara Zya telah selamat menjalani pembedahan ketumbuhan kelenjar di bahagian pipinya bulan lepas.Kini pelakon jelita ini telah berkongsi gambar keadaan dirinya kepada peminat. Memang jelas parut di kawasan telinga pelakon tersebut akibat dari pembe...
Pelajar NakalL Ambil Kesempatan Merakam Bahagian Dalam Kain Cikgu!! Polis mengenal pasti lima pelajar tingkatan tiga di sekolah menengah di ibu negara yang bertindak merakam dan menyebarkan video bahagian dalam kain baju kurung seorang guru wanita, Isnin lepas.Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Mohd Sukri Kaman berkat...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*