Beribu Orang Telah Menukar dari Guna Petrol ke NGV lepas Baca Artikel ini. Anda pasti Tergoda !

Cara nak kira mudah jimatnya NGV ni macamni. 1 liter petrol RM2.20 NGV baru Rm0.68 . TIGA KALI lagi murah. Bayangkan orang Kedah nak p KL baru RM 25 . Jimat ! 🙂

korang penah dgr x? x penah xpe..
penah tgk x? xpenah xpe..

nape aku minat sgt ngan ngv ni.. sebab dia murah.. murah cane tu..

ni contoh tong2 NGV klu yg x penah tgk..

klu ikut nak jimat.. mmg nak naik moto je.. tpkan.. bila dah kawin ni.. ckp wife kena dgr gak.. so kena la beli keter kan.. keselamatan kena jaga.. bkn aku kata naik motor xle jaga keselamatan..
cuma. klu mampu pki keter..pakai la.

lately pon bnyk sgt eksiden moto.. seram gak.. so pakai la keter..
klu x mampu.. xle nak buat pe.. maybe belum rezeki guna kereta..

bila pki keter.. sure pki minyak.. pki minyak plk mcm air.. keje jauh.. harga minyak pon x tetap.. bila naik mmg trasa sakit jiwa.. kah kah.. bila nak tuang minyak plak guna card credit.. hutang lg.. so sbg ketua keluarga. kena ada strategi kewangan.. duit kita ke mana.. kepuasan guna duit tu kena ada.. kah kah.. bila x guna bnyk utk minyak keter.. maka kita boleh spend lebih skit utk umah kan.. prinsip aku.. biar keter kecik/biasa tp umah selesa (x kecik sgt).. bukan umah kecik keter besar.. tp ni pandangan peribadi je..

klu ikut nafsu mmg aku nak pki keter BMW, Ferrari dan adik beradik yg seangkatan diala.. paling busuk pon Honda Accord ke.. kah kah.. tp aku ni lelaki.. tanggungjawab besar.. so aku decide.. gunala kereta yg x mahal sgt.. tp x murah sgt.. aspek keselamatan yg penting..

 

ni bila dah pasang.. 65L..

average RM9.00 dpt 14L lebih kurang = RM30 PETROL

penjimatan yg aku citer kat atas lebih kurang gini..
contoh petrol seliter RM2.10 .. ngv baru RM0.68..
so klu aku isi minyak 14liter = RM 29.40 tp pki ngv baru RM 9.52..
dah beza RM19.88.. pada liter dan penggunaan yg sama..
bayangkan seminggu aku isi 2x.. anggaran penjimatan cani RM19.88 X 2 = 39.76
bayangkan plak aku isi 8x sebulan.. sebanyak RM159.04 aku dpt jimat dah..
ini kira pengiraan cowboy je.. kekadang boleh dpt jimat lebih lg..
duit ni boleh cover pampers anak sebulan kan pastu topup skit dpt susu anak…

 

masalah utama org nak guna ngv ni bkn pe.. kos pasang dia mahal.. mkn space.. pastu x smart sgt.. klu spring x kuat.. tong besar sgt.. bule lowet.. nak isi barang pon xle la bnyk sgt.. sebab kena pasang tong gas kat bonet kereta.. ini je negetifnye.. kena citer gak.. kah kah..

so keter yg sesuai keter sedan.. persona ke, saga ke,alza ke, vios ke, city ke dll le.. tp yg paling ok.. enjin jepon.. pasal pakai ngv ni enjin cepat panas.. ada enjin x suai ngan x tahan.. kena study skitla.. hehe.. klu kecik.. mcm kancil, kelisa ke myvi x suai.. tp ada je org buat.. berbalik ke teori kereta aku td.. bkn nak bergaya.. tp nak berjimat utk keluarga kita..

ni bila dah tutup.. tong gas pon dah x nampakkan.. abaikan sampah tu.. kah kah.. layang2 tu.. kah kah.. semak betul

korang nampak x bulatan merah tu x? tu la.. setting gas kita.. bila x mau guna gas.. tekan je situ.. dia auto tukar.. gas ke minyak.. minyak ke gas pon tekan tu je.. yg penting ada gas la

kos pemasangan tu.. klu nasib baik mcm aku dpt la RM3+++, dia ikut saiz tong gak.. ada saiz 65L, 67L, 77L,100L dan beberapa saiz lgla.. benda ni pon kena ikut nasib gak.. nasib x baik kena tipu gak..

tgk tu.. aku mintak tolong skit je.. tp dia tolong lebih dari yg aku mintak.. mmg aku rekemen


setakat ni.. Petronas je yg ada jual ngv.. so klu korang x tau mana ada korang bule google..kah kah.. tp klu korang terlalu petronas yg ada tanda NGV mcm dlm gambar tu.. maknanya ada la tu.. aku slalu isi kat Putra Height.. pasal xde org sgt.. klu ada tanda tp NGV xde.. maksudnya mungkin NGV dia rosak.. kah kah.. ni betul ni


cani la.. bila isi NGV.. bayar cash.. xde credit card..

ni contoh stesen NGV kat Puchong.. sebelah tu lori org meniaga.. nak jimat.. semua dah mahal.. dia pon pakai gas.. kan..

bg yg muda2..blum kawin.. aku rasa teori aku boleh pki.. klu dah beli keter besar lepas dpt keje.. payah plak nak beli umah besar.. komitmen kita jd besar kat kereta.. dan duit lebihan payah nak beli umah.. mcm aku dulu abis je belajor.. bukan gaji besor mana. so klu salah taktik.. payah plak nak beli umah.. umah makin mahal.. makin mahal.. makin giler.. klu rezeki kita boleh tukar keter kita yg besar ke keter kecik pastu beli umah besar xpe.. tu satu pengorbanan xpe.. ni yg mmg keter kita tu xle nak jual.. cane tu.. kecuali mmg gaji abis gred terus besar xpe.. keje petronas ke.. keje GLC besar la.. mmg lahir2 mak bapak kaya ke..xpe.

aku dulu abis SPM.. keje gak petronas.. tp pam minyak je la.. kah kah..
kekadang org x faham atau x sedar pengurusan kewangan ni.. aku pon bukan agen pengurusan kewangan.. kah kah.. cuma mana boleh share kita share.. sebab xde org citer.. ni aku citer ikut pengalaman sendiri ngan kawan2 je..

actually kami sekeluarga dah pki gas ni dkt 10 tahun kat keter bpk aku… berbaloi2 la.. pe pon bnyk nak share kat sini.. maybe next cerita la.. maybe nk share tips guna ngv ni plak.. duit anda.. hak anda.. ingat td.. lg banyak kita dpt jimat.. lg banyak kita boleh guna utk bantu keluarga..

selamat berNGV

kredit http://abahahmad.blogspot.com